Robotul Nao este socotit cel mai spectaculos robot umanoid realizat pana in momentul de fata.

    Nao a ajuns sa lucreze in peste 200 de institutii de invatamant, vorbeste 23 de limbi de circulatie internationala si a fost prezent in mai bine de 100 de tari din intreaga lume.

     Incepand cu 2020 NAO vorbeste si limba romana datorita proiectului dezvoltat in parteneriat de Centrul Marea Neagra si Universitatea Politehnica Bucuresti.

     Incepand cu 2015 Nao a fost folosit in cadrul programului Robot for autism. Rezultatele obtinute sunt considerate spectaculoase de specialisti, deoarece Nao reprezinta un puternic motivator pentru orice copil

     Nao nu este o incercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine ce s-a bucurat de multe upgrade-uri in acesti 14 ani de cand este lansat pe piata .

    In mod normal copilul evita contactul cu specialistul, indiferent daca este educator, profesor sau psiholog, dar in relatia cu NAO comunicarea si tot ce tine de interactiune vine de la sine. Comunicarea reprezinta o recompensa pentru copil.

     Un studiu publicat de catre Universitatea din Manstricht din 2017 a reliefat ca robotii cresc considerabil rezultatele obiectivelor terapeutice la copii diagnosticati cu autism pe urmatoarele segmente de dezvoltare: cognitiv, limbaj si socializare.

     Nao indeplineste o multime de activitati: merge, asculta, comunica, danseaza, si reactioneaza cu ajutorul a 2 camere HD (pt recunoastere faciala si a obiectelor), are 4 microfoane (pentru recunoastere vocala si localizare de sunet), 2 difuzoare (pentru comunicare).

Implementarea unei terapii inovatoare, unica in Romania pentru copiii cu dificultati in dezvoltarea comunicarii.

Programul terapeutic alaturi de Nao este adaptat in limba romana si ofera posibilitatea unei comunicari verbale directe in limba romana;
Copiii invata extrem de usor vizual si au nevoie de prompt vizual pentru ca a intelege ce se asteapta de la ei, iar Robotul Nao este cu siguranta ca reprezinta cel mai puternic motivator pentru orice copil si cu siguranta usor de acceptat.

Necesitatea proiectului Robotul NAO, terapeutul copiilor:

principala problema a copiilor este incapacitatea acestora de a se adapata la factorii sociali din mediul inconjurator si de a intelege in mod corect reactiile si solicitarile celor din jur.


nevoia de a prezenta intr-un mod usor de inteles, prin joc, de catre copii a unor modalitati de actiune clare pentru copilul cu nevoi speciale.


prezentarea copiilor din scoli si gradinite a Robotului Nao cu scopul de a intelege noile evolutii in tehnlogie.